Home > Fototeknik, Inspiration > Skab rene fotos med stærke motiver

Skab rene fotos med stærke motiver

Artikel og værktøjer til stærkere motiver.

En af de, for mig, vigtige ting i et godt fotografi, er en slående enkelthed. Når en fotograf har opnået at skabe et helt enkelt udtryk, med simple virkemidler, og derved fremhæve detaljer, der ellers havde gemt sig. Med andre ord kan dit billede skille sig ud fra flokken, og bliver et mesterværk, ud fra hvad du medtager i din komposition, og i særdeleshed hvad du ikke tager med…   Læs med her!

Med disse tanker om rolige isolerede motiver,  kan jeg heller ikke lade være med at tænke på den (måske) mest brugte floskel, og sikkert også den mest undervurderede:  “Keep it simple, stupid” eller “K.I.S.S.”. Men ikke desto mindre, så er der noget om snakken. Dit budskab eller den detalje du gerne vil fremhæve, bliver mere klar. Jeg vil her give dig et par værktøjer til fri afbenyttelse! 🙂

Hvert element i et billede skal tilføje noget til det samlede billede. Hvis det ikke er tilfældet bør du overveje at udelade det. Måske kan en af disse teknikker bruges til dit næste fotografi? 

 • Kontrollér altid forgrunden og baggrunden for distraherende elementer. En ofte set ‘smutter’ er synet af træer eller pæle der stikker op bagved mennesker. 
 • Mens du kigger i søgeren -> Flyt kameraet roligt omkring dit motiv, for at se om en alternativ indramning vil give en stærkere resultat.
 • Vær særligt opmærksom på lyse eller stærke farver, eller underlige highlights, som kan drage øjet væk fra dit emne eller model. 
 • Prøv forskellige brændvidder (ved zoomning eller skift af optik). Det kan drastisk ændre din dybdeskarphed (DOF). Hvis zoom ikke virker, må du bruge dine fødder til at ændre vinklen eller afstanden du skyder fra. 

dsc_0839_web

 

 

 (Eksempel med lav DOF – 105mm – f/3.2)

 

 • Flyt dit emne. Det er ofte muligt, når du skyder mennesker (dvs. flytte dem til en ny baggrund). 
 • Flyt distraherende objekter. Hvis du skyder makrofotos, er det ofte muligt at manipulere din baggrund til  at være mindre distraherende, men her er afstand, brændvidde og blændevalg altafgørende. Se også efter grene og små blade. Pynter de, eller generer de?
 • Brug din DOF til at mindske indvirkningen af andre objekter, der kan gøre billedet rodet. 
 • Brug af silhuetter er en anden teknik, der kan tilføje en enkelhed til et billede. Opnåes ved at fotografere i modlys.
 • Konvertér til sort/hvid eller sepia kan ligeledes have en rolig virkning, hvis kombinationen af farver i dit skud, er distraherende elementer.

dude_color <–Portræt med en generende farve

dude_bw
 <–En S/H konvertering fjerner generende farve, og sætter fokus på personen.

 

 

 • Selvfølgelig kan du også gå stik i mod disse retningslinier og fylde din komposition med så mange forskellige elementer, at rodet i sig selv bliver interessant, og skaber smukke mønstre. Vær dog lidt forsigtig med dette, da jeg ofte ser på diverse foto-sites, at folk kritiserer denne type fotos, for at være for rodet. Det er ikke sikkert de ser det du ser. 🙂 Men så kan du selvfølgeligt bare forklare din idé og hvad du ville vise.

Jeg håber der er lidt at tænke over. Lidt du kan bruge. 🙂 Føl dig fri til at give lidt ord med på vejen. Måske har du et trick som virker for dig, som jeg ikke har på listen? 

Keep shooting!  

-Elgaard

Advertisements
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: